“Als je er echt even voor gaat zitten, is het goed te doen”

Ervaringen met het Keurmerk Gezinshuizen

“Joost en ik hadden als doel om binnen een jaar het traject van het Keurmerk Gezinshuizen te doorlopen. Niet dat we er een heel jaar druk mee waren, in het najaar van 2016 ben ik er eens echt goed voor gaan zitten. En toen ik er echt de tijd voor nam, bleek het ook goed te doen.” Aan het woord is Saskia Verzijl die samen met haar man Joost gezinshuis ‘Samen Verder’ runt in Jeugddorp De Glind.

Saskia en Joost zijn zelfstandig zorgondernemers en werken binnen de franchiseformule van Gezinshuis.com.

Op 21 september 2017 ontving ‘Samen Verder’ haar certificaat. Een bijzonder exemplaar, want de 100e in rij, dit werd dan ook feestelijk gevierd (lees het bericht hier).

Meerwaarde kwaliteitssysteem

“In ons werk ben je heel erg bezig met de kinderen en hun individuele belangen. Wanneer analyseer je nu eens je gezinshuis in zijn geheel? De Kwaliteitsmap zet je daartoe aan. Hierdoor kun je aan derden laten zien hoe je de kwaliteit in een gezinshuis bereikt, vasthoudt en borgt. En dat vind ik de meerwaarde van het kwaliteitssysteem van het Keurmerk Gezinshuizen.” Saskia vertelt over haar ervaringen tijdens het Keurmerktraject. “Ik merk dat gezinshuisouders ertegen op zien, maar dat hoeft niet. Wat mij hielp was om navraag te doen bij collega’s. In het digitaal portaal van Gezinshuis.com staat per formulier een voorbeeld. Dat heb ik ook gebruikt.”

Uit je hoofd, op papier

“Bij ons bleek dat alles goed georganiseerd was, wat soms wel ontbrak was het op papier zetten van de plan-do-check-act cirkel. Die zit wel in mijn hoofd, maar dat moet ik nog meer borgen op papier.

Het Keurmerk gaf ons geen compleet nieuwe inzichten. Wat het je oplevert is dat je nadenkt en ordent. Je jaarplanning rolt er vervolgens makkelijk uit en je kunt makkelijk even kijken naar je documenten en of alles klopt.”

Verbeteringen 2017

“De nieuwe versie van 2017 dwingt je weer meer om risico’s te analyseren. Ik vind deze versie fijner werkbaar, ook door de aangepaste voorbeelden in het Digitaal Portaal van onze franchisegever.”